El 26 d’octubre de 2018 s’estrena la pel·lícula El fotógrafo de Mauthausen, que relata la història de Francesc Boix, un fotògraf català que va estar pres al camp de Mauthausen.

L’IEFC ha prestat material d’època de la Col·lecció Miquel Galmes per a l’atrezzo de la pel·lícula

Francesc Boix és un fotògraf que després de lluitar en l’Exèrcit Republicà durant la Guerra Civil espanyola, és internat al camp de concentració de Mauthausen. Allà utilitza el seu treball al laboratori fotogràfic de la SS per amagar negatius que provessin els crims i abusos que es produeixen en el camp quan acabi la guerra. Boix també va realitzar moltes fotografies de Mauthausen després de l’alliberament i va ser testimoni en el judici de Nuremberg. Les fotografies de Boix van ser proves gràfiques que es van utilitzar per demostrar els crims del genocidi nazi.

La pel·lícula està dirigida per Mar Targarona, i està protagonitzada per Mario Casas interpretant el paper de Francesc Boix. El repartiment també compta amb Alain Hernández, Macarena Gómez i Richard Van Weyden.

La història de Francesc Boix va començar a ser coneguda pel gran públic gràcies al documental Francisco Boix: un fotógrafo en el infierno de Llorenç Soler. Ell va descobrir la seva història i el seu arxiu l’any 1974, però no va poder rodar el documental fins l’any 2000. Els negatius corresponents a la seva estància a Mauthausen es conserven al Museu d’Història de Catalunya.

Anys més endavant, surten a la llum les primeres fotografies de Francesc Boix, corresponents al periode de la Guerra Civil espanyola. L’any 2012, la casa de subhastes Soler i Llach va treure a la venda un fons d’autor desconegut; la subhasta va quedar deserta. L’any 2013 aquest mateix fons va tornar a sortir a subhasta en una pàgina de compra i venda per Internet. Membres de l’Associació Fotoconnexió van posar en coneixement de la Comissió de la Dignitat el valor testimonial del fons fotogràfic, que va adquirir el conjunt, gràcies a una crida ciutadana, i el va lliurar a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Després de dues proves testimonials i d’un estudi grafològic es va confirmar l’autoria de Francesc Boix. El fons es composa de 1.368 negatius de nitrat de cel·lulosa de 35mm i de format 127 amb imatges dels anys de la II República i la Guerra Civil espanyola.