El dilluns 7 de gener de 2019 s’emet per TV3 el primer dels set capítols de la sèrie documental sobre la història del cinema català titulada La Gran Il·lusió.

La Gran Il·lusió és una sèrie que explica per primera vegada la Gran Història i les petites històries del cinema a Catalunya des de principi de 1896 fins a la dècada dels anys ‘50.

Aquesta sèrie fa referència a una actitud, a una manera de ser, on malgrat els entrebancs, el cinema català sempre ha tirat endavant gràcies a l’entusiasme i la il·lusió de qui l’ha fet possible. Justament aquesta il·lusió, i els somnis han format part d’aquest cinema i es transmeten als espectadors. També mostra el cinema en temps difícils en que ha servit de refugi i d’evasió.

En aquests set capítols es parla, entre altres temes, sobre com es feien les gravacions dels primers rodatges, s’expliquen les mil i una aventures dels germans Baños, es parla del cinema amateur, del surrealisme i de com era el cinema en estat de guerra o durant el franquisme. Aquesta sèrie d’episodis actualitza la informació coneguda, posa en context l’aventura d’un cinema supervivent, destaca els moments més decisius i prioritza les experiències humanes abans que l’opinió dels experts. S’entrevista a persones que han viscut de primera mà, ja sigui per motius personals o professionals, tot el que es tracta en cadascun dels capítols.

Capitol 1: I la llum es va fer.
Capítol 2: Il·lustrats i aventurers.
Capítol 3:  El sonor, parlem-ne!
Capítol 4: Per amor a l’art.
Capítol 5: Cinema en estat de guerra.
Capítol 6: Ombres del franquisme.
Capítol 7: Lladres i serenos.

L’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC hi ha contribuit amb imatges dels anys ’20 i ’30 de la Col·lecció Merletti.