Professorat
Miquel Galmes, president de l’IEFC, exposa La mirada vertical a Basaltades22 de juliol de 2016

Basaltades (Jornades de fotografia contemporània)El president de l’Institut Miquel Galmes mostra la sèrie fotogràfica La mirada vertical en el marc de la primera edició de Basaltades (Jornades de fotografia contemporània) que organitza Olot Fotografia a Castellfollit de la Roca.

Durant sis mesos Basaltades mostra les obres de 20 fotògrafs a través de tres exposicions, la primera de les quals s’inaugura el divendres 22 d’abril a les 19 h. a l’Església de Castellfollit de la Roca amb fotografies de: Miquel Galmes, Màrius Gòmez, Mariette Barbier, Vicente Lachén, François Carbonell, Josep Guiolà, Kurt Petautschnig i Enric Serrano. I es pot veure fins el 25 de juny de 2011 a Castellfollit de la Roca.

Dins Basaltades també s’organitza una marató fotogràfica, un taller de procediments fotogràfics antics i un seminari amb el fotògraf Josep Guiolà, on mostra els processos tècnics que fa servir per realitzar les seves obres.

Programa Basaltades

La mirada vertical

Els nostres dos ulls estan pràcticament alineats de manera que el camp de visió resultant doni una imatge emmarcada horitzontalment. Quan el motiu a observar és vertical, és necessari un desplaçament vertical del crani per observar-lo com si fos una sola imatge. Però no és l’ull qui entrellaça les diferents imatges que es projecten sobre la retina al fer aquest desplaçament, és el cervell qui les acumula, processa i registra de manera que les recordem com una de sola. La fotografia permet que aquest fenomen es sintetitzi amb una sola mirada, mitjançant la utilització d’objectius que tenen un angle de cobertura igual o superior a la de l’ull. Normalment les càmeres que utilitzem tenen un format rectangular apaisat. Per poder captar un subjecte que la seva composició visual és vertical, hem de fer la senzilla operació de girar la càmera. La principal característica de l’aparell emprat per fer les fotografies que presento, és la de poder obtenir imatges en un format panoràmic. Aquesta peculiaritat, aplicant la pràctica esmentada, m’ha permès realitzar la sèrie de fotografies que teniu davant vostre. Imatges on la verticalitat és la principal característica. El resultat d’aquest exercici és mirar el món que ens envolta des d’una perspectiva particular que espero poder compartir amb tu, espectador.

La mostra està composta per 48 imatges en blanc i negre que indaguen en les possibilitats del llenguatge visual per aportar un altre punt de vista de la realitat.