Laia Foix, coordinadora del Departament de Documentació i Investigació de l’IEFC; juntament amb Sílvia Dahl, conservadora de l’arxiu fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona; participen en la reunió anual de Photoconsortium, que es celebra el 9 de juny de 2017 a Girona, amb la presentació: Photography deterioration terminology. A proposal to broaden the Europeana Photography Vocabulary.

Photoconsortium, the International Consortium for Photographic Heritage, és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu la promoció i millora de la cultura i del patrimoni fotogràfics. Té el seu origen en el projecte Europeana Photography, i té com a finalitat promoure, organitzar i gestionar activitats, serveis i formació que permetin una millor reutilització i valorització del patrimoni fotogràfic.

La comunicació presentada dóna a conèixer la feina feta pel Grup de treball sobre Fotografia a Museus i Arxius, en el qual col·labora l’IEFC. Es presenta la revisió i traducció al català dels descriptors referents a danys i processos de degradació propis del material fotogràfic del Tesaure d’Art i Arquitectura del Getty Institute. Una eina descriptiva creada perquè museus, arxius i biblioteques la puguin utilitzar en la documentació dels seus fons però també en els instruments de difusió.

Aquest vocabulari s’afegeix a la resta de termes per definir la fotografia com a objecte, com a tècnica i com a procés, del Tesaure d’Art i Arquitectura del Getty Institute que aquest grup de treball ha anat traduint els darrers anys. Aquest lèxic permet un llenguatge comú per facilitar l’entesa entre professionals i amb els usuaris i es pot consultar al web de l’IEFC a: La fotografia en paraules: traducció al català dels descriptors del Tesaure d’Art i Arquitectura del Getty Institute.

El Grup de treball sobre Fotografia a Museus i Arxius està format per un equip multidisciplinar de fotògrafs, museòlegs, conservadors, arxivers, bibliotecàris i documentalistes. El seu treball com a grup d’experts en l’àmbit de la fotografia, és validat posteriorment pel Termcat (òrgan oficial quant a la regulació i normalització de la llengua catalana).