El diumenge 17 de febrer s’inaugura l’exposició Arrels del fotògraf Viktor Kostenko a l’espai fotogràfic Humberto Rivas, de Vallgrassa.

El fotògraf Viktor Kostenko, que va cursar els seus estudis de fotografia a l’IEFC, hi exposa diverses imatges de 80 x 125 cm positivades sobre paper de cotó i lli mitjançant la tècnica de l’emulsió líquida.

Arrels

Viktor Kostenko exposa Arrels a l’Espai Fotogràfic Humberto Rivas de Vallgrassa

Sóc al laboratori, a les fosques, emulsionant. Entre molts dels pensaments que m’envolten, em ve el record de les primeres palmeres que vaig fotografiar. Fou durant el primer viatge en cotxe que vaig realitzar per Espanya amb la meva càmera. Vaig emprendre un viatge que partia de Barcelona en direcció a Almeria. Durant el viatge, en aquell desèrtic paisatge, vaig capturar una palmera solitària. Algú em va dir que era un autorretrat. Des d’aquell moment la càmera començava a revelar el meu inconscient.

Tinc desenes de palmeres fotografiades però̀, a l’hora de fer la selecció́, la meva intuïció́ sols m’ha dut a aquestes fosques palmeres en moviment. Com un somni confús són el reflex del meu inconscient i el pont entre allò que estava ocult i la claredat que ara veig. En un viatge previ al d’Almeria , tornant de Copenhaguen, vaig fotografiar un bedoll, un element fins llavors escàs en el paisatge que m’havia envoltat. Tots aquests anys he capturat de manera intuïtiva el meu inconscient. Aquestes palmeres són la recerca de l’arbre que vaig perdre durant la meva infància, simbolitzen aquells bedolls que omplien el paisatge de la meva Ucraïna natal. Les meves arrels.

Escollir la tècnica de l’emulsió líquida suposa jugar amb el factor sorpresa, igual que succeeix al fer aquestes foto- grafies. En ésser capturades des del cotxe, fins que la pel·lícula no és revelada, no puc saber quin és l’efecte que la marca del moviment hi deixarà. De la mateixa manera, en cada còpia tampoc sé quin serà el resultat final fins que s’hagi assecat. El paper que faig servir, compost de fibres de cotó i lli, em recorda al caràcter orgànic de les palmeres i la mida a la finestra del cotxe. Al mateix temps, les pinzellades horitzontals i les imperfeccions que generen em recorden el moviment.

Yaiza Hernández Gallardo

Foto: Viktor Kostenko
Foto: Viktor Kostenko

Viktor Kostenko

@viktorkostenko_

Les meves primeres petjades brillaven en una ciutat envoltada per vasts camps, nens perduts pels carrers i un esperit patriòtic que feia impossible deixar de voler aquella gran ciutat que amb vuit anys vaig perdre de vista per emigrar en un viatge que no sabia com acabaria, ni tan sols sabia en què consistia. Ara, després de gairebé vint anys, em trobo una altra vegada com a casa, tot i que segueixo buscant, en les meves vivències actuals, els records de la meva Odessa natal.

Els últims anys he exposat col·lectivament a la Fundació Fornells-Pla i Conxita Sisquella, Galeria Barcelona Visions i Galeria Valid Foto.


Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts

Adreça: Carretera del Ratpenat a la Plana Novella, km 7,5. Begues (Parc del Garraf)

Telèfon: 937 44 06 56 / 619 567 476
Email: ​vallgrassaparcdelgarraf@gmail.com

Horari: Divendres a diumenge de 10:00 a 14:00 h​
Dates: De gener a març 2019

Inauguració: diumenge 17 de febrer a les 12:00 h

Viktor Kostenko exposa Arrels a l’Espai Fotogràfic Humberto Rivas de Vallgrassa