Dirigit a
Dirigit a fotògrafes i fotògrafs, estudiants de fotografia o història de l’art, artistes i públic en general interessats en el paisatge, la ciutat i el territori.
Objectius
Partint d’una sòlida conceptualització de la representació del paisatge, el taller introdueix l’alumnat en les teories artístiques vinculades al territori, les quals, juntament amb una revisió històrica, permeten disposar d’una base per a la comprensió dels corrents més actuals de la fotografia que tenen el món com a objecte de discurs.
Elaborar un projecte personal proposat per l’alumne al voltant d’alguna d’aquestes temàtiques. Desenvolupar aquest treball des del seu estat inicial fins a la seva possible exposició analitzant totes les seves fases: conceptualització, processos de treball, suports, treball de camp, producció i exposició.
Exposició dels treballs produïts durant el taller en una sala a determinar.
Roger Grasas
Barcelona, 1970
És llicenciat en Filosofia (UB), Graduat en Fotografia (EFFPC) i Màster en Estètica (UAB).
A partir de l’any 1998 comença a interessar-se en les tradicions filosòfiques orientals, molt especialment en la possible vinculació entre la creació fotogràfica i el taoisme. Realitza diversos viatges a la Xina i el Japó, i comença a impartir tallers de Fotografia Taoista al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC (2000-2008). Simultàniament, des de 2001 inicia la seva carrera professional com a reporter documentant projectes per a ONG’s i fundacions nacionals i internacionals. Des de llavors, el viatge traça el fil argumental de la seva obra i el territori es converteix en el nucli del seu discurs. Col·laborador habitual des de 2005 en publicacions tant nacionals com internacionals (Wired, National Geographic, etc) la seva obra editorial és representada per l’agència Zoom.
L’obra personal de Roger Grasas aborda el paper que la tecnologia i el postcapitalisme revelen dins el món globalitzat i l’estat d’alienació que pateix l’ésser humà en un paisatge contemporani cada vegada més sofisticat, ple de paradoxes i indesxifrable. La connexió entre espai i història i conceptes com la diferència o la hiperrealitat són també llocs comuns en projectes com Min Turab, Hotel, dulce hotel o Ha Aretz. A partir de l’any 2009 incorpora la imatge en moviment en el seu discurs (Inshallah, Atenea). El documental Joan Fontcuberta: el que queda de la fotografia, dirigit i guionitzat juntament amb Carles Prats, és la seva primera peça àudiovisual de llarga durada. Entre els guardons fotogràfics més recents destaquen el Premio Descubrimientos del Festival PhotoEspaña 2018, el Landscape Award Festival HeadOn 2018 de Sydney o el Directors Award del Center for Fine Art Photography 2018 (Colorado, USA).
La seva obra està representada des de 2016 per les galeries La Projekteria i Artig Gallery i ha estat exposada en festivals i galeries d’Espanya, Alemanya, França, Holanda, Anglaterra, Itàlia, Estats Units, Mèxic, Austràlia, Aràbia Saudí i els Emirats Àrabs Units. L’any 2017 els projectes Atenea i Min Turab van ser publicats en format llibre per l’editorial RM.
Josep Maria de Llobet
Va nèixer l’any 1973 a Barcelona, ciutat on resideix.
Llicenciat per la facultat de dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, va compaginar la carrera universitària amb els estudis de fotografia a l’IEFC, on ara és docent. També col·labora amb diferents escoles d’arquitectura i el programa IASAP-BV de la Universitat d’Illinois.
Ha col·laborat professionalment amb agències de comunicació com Ogilvy, Tiempo BBDO o Imagina, estudis de disseny com Inocuo Design o Losiento, estudis d’arquitectura i urbanisme com EMBA o el Departament d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, empreses constructores comDragados o Copisa, institucions com l’ICUB, el Museu Picasso o el Museu de Ciències Naturals.
La seva obra forma part de col·leccions públiques i privades, entre d’altres la Col·lecció Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya, la Col·lecció d’Art del Banc Sabadell i la Biblioteca de la Universitat d’Illinois Urbana-Champaign.
Ha dut a terme instal·lacions fotogràfiques en espais emblemàtics com la Presó Model de Barcelona; també ha exposat en festivals com DOCfield o Revela-T i a diverses galeries. Ha publicat en mitjans nacionals i internacionals, ha participat com a jurat en diversos esdeveniments fotogràfics i ha estat convidat com a ponent en congressos i festivals.
És membre de Photographic Social Vision i co-fundador i editor de l’editorial independent especialitzada en fotollibres Ediciones Posibles.
Llorenç Ugas Dubreuil
Sabadell, 1976.
Es forma com a fotògraf a l’Escola Illa de Sabadell i a l’IEFC on s’especialitza en Fotografia d’Autor, Entorn, imatge i creació, Tècniques de positivat antic i Conservació de col·leccions fotogràfiques. El cos central dels seus projectes s’articula al voltant de l’estudi de la ciutat i el paisatge.
Compagina la seva activitat artística amb la co-coordinació de la secció Zona Zero de la revista Quadern de les idees, les arts i les lletres (2012-2017) ) i l’activitat docent a l’IEFC a través del curs d’especialització Paisatges múltiples.
S’interessa per conceptes com la memòria, la fragilitat, la impossibilitat, la percepció, l’experiència, el fracàs o la tensió des d’on articula els seus projectes.
Entre les seves exposicions individuals podem trobar: Tot el que no mires desapareix (Museu d’art de Sabadell, 2021); Tensions, impactes i fissures (Museu d’art modern de Tarragona, 2020); Seguir un rastre de pintura que no existeixi (Nau central, Antiga Fàbrica Cascón, Sabadell, 2019); 1760 metres (Centre de Lectura de Reus, 2019); Lugares al borde de la nada (Museu de Porreres, 2018); 9 bancos para hablar (Galería Addaya. Palmaphoto 2015); Esto sí es lo que parece (Galería T20, 2014); A Sense of Place (Host Art Project. Londres, 2013); Una altra ciutat (Museu d’Olot, 2012); Cartografiar el espacio. Lugares, rastros y huellas (Photoespaña, 2011); Público-Privado (Explum, 2011); Espacios de luz (Galería T20, 2008).
Ha participat en diferents exposicions col·lectives com: Circulació perifèrica (Centre cultural Sa Nostra, Palma de Mallorca, 2020); Human + Landscape. Colección Kells (Palacete del Embarcadero. Photoespaña. Santander, 2019); Infinito interior. Colección ENAIRE (Photoespaña, Instituto Cervantes. Madrid. 2017); Bienal de artes plásticas Rafael Botí (Centro de arte Rafael Botí. Córdoba, 2017); La construcción del paisaje contemporáneo (Centro de Arte Alcobendas, 2016); Alart festival d’arts visuals (Alaró, 2015); Paisajes; Naturaleza y Artificio. Fotografía en la Colección DKV (Zaragoza, 2014); Interacciones. (Fundació Antiga Caixa Sabadell, 2014); Encuentros de arte contemporáneo. (Museu Universitat d’Alacant, 2014) Viatge extraordinari (Bòlit centre d’art contemporani, 2013); In situ (Galeria Addaya, 2013) Proyecto Arteria Colección DKV (Santillana del Mar, 2012); Procesos visuales y documentales (Fundació Vila Casas, 2011); Inside (Galería Sis, 2011); Wunderkammer (Galeria T20, 2010); El color, el tiempo de los ritmos (Fundación Cajasol, 2009).
Ha rebut diferents premis i beques com el 1er Premi d’escultura de la Bienal d’Art de Tarragona (2019); Premi AeS_Fundació Banc de Sabadell (2019); Menció especial Photoespaña al Premi de fotografia Fundació ENAIRE (2018); 1er Premi d’art contemporàni de la Fundació Reddis (2016); Premi d’arts plàstiques UNED (2014); Menció d’honor Premi d’arts visuals de Pollença (2014); Ajudes a la producció Rodalies 4 (2012); el Premi d’arts plàstiques FUNCOAL (2011); Beca Fundació Arte y derecho (2010); Premi d’arts plàstiques Diputació d’Alacant (2009,2011); Explum (2010) o Menció especial al Premi de fotografía Purificación García (2009). Ha estat finalista en premis com la Bienal de Girona (2020); el Premi d’arts visuals de Palma de Mallorca o el premi Obra abierta Caja de Extremadura (2015).
La seva obra forma part de col.leccions públiques i privades com la col·lecció Recorridos fotográficos ARCO, Fundació Cajasol, Fundació Vila Casas, Fundació FUNCOAL, Fundació DKV, Fundació EXPLUM, Fundació REDDIS, Fundació UNED, la Diputació d’Alicant, la Col.lecció Kells de art contemporàni, EIDON o la Fundació Banc de Sabadell.
El seu treball el representa la galeria T20, amb qui ha participat en fires com ARCO (2008-2018), Estampa art fair (2017) o Balelatina (2008).
1- TEORIA DEL PAISATGE I
Concepte i genealogia de paisatge. El mite de l’Arcàdia. Lloc, espai, paisatge y territori.
El descobriment del paisatge a Orient i Occident. Natura naturans versus Natura naturata.
La doble articulació del paisatge
Categories estètiques del paisatge: la bellesa, allò sublim, allò pintoresc, l’antiestètica.
2- TEORIA DEL PAISATGE II
De l’art del paisatge al paisatge com a art: un recorregut en la Història de l’Art.
La mort del paisatge?
Tipologies del paisatge: del Jardí de l’Edén a Silicon Valley.
3- TERRITORI I CULTURA
El paisatge de la memòria.
La hipermodernitat: globalització, sobrerrepresentació espacial, els no llocs i els llocs sense mapa.
El gir geogràfic dins la fotografia actual.
4- APROXIMACIONS AL PAISATGE I
Jugar en el paisatge o el paisatge intervingut. La fotografia com a document.
Caminar.
5- APROXIMACIONS AL PAISATGE II
Transformar la percepció, construir un paisatge.
La naturalesa exuberant.
6- SEGUIMENT DE TREBALLS
7- LA CIUTAT I
Introducció al paisatge urbà. Antecedents i pioners de la fotografia de paisatge urbà.
Qui és aquesta ciutat? Tradició, modernitat i personalitat.
La ciutat, un possible retrat I: un fotògraf, una ciutat.
8- LA CIUTAT II
La ciutat, un possible retrat II: un fotògraf, diverses ciutats.
La ciutat, un possible retrat III: una ciutat, diversos fotògrafs.
La ciutat sense identitat, la ciutat genèrica. Els límits de la ciutat. Perifèria.
9- LA CIUTAT III
El temps i la ciutat: estratègies temporals. Les ciutats invisibles.
Pintura i ciutat.
Cinema i ciutat.
10- SEGUIMENT DE TREBALLS
11- PREPARACIÓ DE PROJECTES
Beques, premis.
Estructura dels projectes.
Produccions habituals.
12- PRESENTACIÓ DE TREBALLS

Caminar, mirar, interpretar: fotografia i territori
Durada: 36 h (12 sessions de 3 h)
Dates: 25/01/24 al 16/05/24
Dia i horari: Dijous, 16 a 19 h
Preu: 660 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 594 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Entrega a especialitzacio@iefc.cat d’un portfoli (en pdf), amb l’explicació breu d’un projecte ja iniciat o que es vulgui portar a terme, amb alguna imatge de referència.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat.
Compartir