Dirigit a
Alumnes que vulguin endinsar-se en el món del cinema experimental i explorar altres formes de narració fílmica lluny dels paràmetres habituals, entrant en contacte amb els procediments bàsics del treball amb el material analògic.
Objectius
L’objectiu principal és conèixer altres camins en el procés de creació fílmica i les possibilitats narratives de treballar amb nous plantejaments envers l’ús del so, la plàstica de les imatges o les formes de muntatge. Experimentar amb el què ens ofereix l’ús del material analògic, realitzant pràctiques d’exposició i revelat de pel·lícula Súper-8 (blanc i negre) així com diferents possibilitats de manipulació, tant sobre la pròpia pel·lícula (ratllar, pintar el negatiu…) com al mitjà digital posteriorment a la seva digitalització.
Al final del curs cada alumne presentarà una breu peça audiovisual. Aquesta partirà d’una proposta comú que es farà a tots els alumnes i que s’anirà construint a partir de les pràctiques que es portaran a terme a les diferents sessions i l’experimentació personal que cadascú realitzi.
Elisabet Prandi
(Barcelona 1964) va estudiar fotografia a l’IEFC (1982-1986) i després va estudiar fotografia cinematogràfica a la FEMIS (École Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son. Paris, 1987-1992. Numero 1 a les proves d’accés).
Com a realitzadora ha dirigit diversos documentals d’encàrrec per a diferents programes de Televisió Espanyola: Documentos TV, Línia 900, Gran angular.
També realitza documentals, videodanses i treballs visuals de producció pròpia que han estat comprats i emesos per diferents televisions i que s’han presentat en festivals nacionals i internacionals.
La seva obra més personal també s’ha mostrat en diferents museus: Museu d’Art Modern de Perth, Musée des Moulages (Lyon), Museu Dali (Florida), etc.
Com a directora de fotografia, des de 1992 ha col·laborat amb artistes visuals com Jesús Ramos i Mabel Palacín, i ha treballat per a diferents realizadors: Romà Guardiet, Marta Balletbó-Coll, Joan Marimón, Mathilde Mignon, Hélène Angel, Pere Portabella, etc.
Com a docent, imparteix seminaris sobre ill.luminació i tècnica cinematogràfica a diverses escoles i universitats d’ España i França: Universidad Louis Lumière (Université Lyon2), Universitat Pompeu Fabra, CECC, Bande à Part, SAES, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, EIFC, TV3, TV2… Col.labora amb el projecte “Cinema en curs” organitzat per la Cinémathèque Française i coordinat per Alain Bergala.
Va coordinar durant 3 anys (1993-1996) el “Curs Superior de Tècniques cinematogràfiques” para el Centre Calassanç que va culminar en la creació de l’Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC).
Es membre de DONES VISUALS, CIMA (Asociación de mujeres Cineastas y Medios Audiovisuales), EWA (European Women’s audiovisual network) i de l’Acadèmia de cinema català.
Joana Matallana
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Des de l’any 1996 la seva trajectòria professional es vincula a la tasca docent a l’IEFC. Actualment imparteix l’assignatura de Vídeo i edició multimèdia i el curs d’especialització Cinema analògic experimental. És coordinadora del Graduat en Fotografia.
La seva formació acadèmica es desenvolupa al voltant de les arts visuals.
Realitza el Curs General de Fotografia a l’IEFC. L’any 2006 s’especialitza en edició multimèdia amb el Curs d’especialització en Tècniques digitals d’edició i composició multicapa amb AVID NITRIS impartit a IDEP. Realitza el curs So per a projectes multimèdia: anàlisi, producció, edició i postproducció amb José Bautista i el curs sobre Foley Artist i efectes de so amb Raúl Yécora. S’endinsa al món del cinema experimental i realitza el curs sobre Cineastes d’avantguarda a l’aula Xcèntric de l’Institut d’humanitats, així com el taller de cinema sense càmera Esculpir la luz amb el cineasta experimental Antoni Pinent, i el curs Filmando con LUZ / Rayogramas y flat print amb Luis Macías.
L’any 2010 és seleccionada per participar a la Càtedra Extraordinària Francisco de Goya que imparteix el pintor Antonio López a la ciutat d’Albacete. En el terreny de la il·lustració, realitza diverses formacions com el curs de Tècniques d’il·lustració a l’escola BAU i el Curs de Llibre il·lustrat impartit per Dani Torrent a l’escola Visions. El seu interès pel món de la cal·ligrafia la porta a realitzar diversos seminaris d’estudi de diferents alfabets, com les Capitals romanes Trajanes amb Oriol Miró, o La cal·ligrafia gòtica bastarda als còdexs de Christine de Pisan (s.XV) a San Millán de la Cogolla amb Valle Camacho. També explora les tècniques de daurat aplicat a la lletra i filigranes al curs Técnicas de Dorado tradicionales amb el cal.lígraf i il.luminador de manuscrits històrics Francisco Gutierrez.
Ha exposat la seva obra a diverses ciutats com Barcelona, València, San Juan de Puerto Rico, San Marino o Villeneuve de la Rivière (França). L’any 2018 exposa el projecte Pensonábulos a la Galeria Visions de Barcelona. Participa curtmetratge experimental Retractus a les Jornades de Dones i creativitat 2020 dins de la Mostra d’obres audiovisuals. Creativitat i diversitat sumant mirades al centre Arts Santa Mònica. El seu curtmetratge és seleccionat el juny de 2021 per participar a la 7a Convocatòria Cultura Film-Filmar la veu que va tenir lloc a la Sala Zumzeig de Barcelona.
Estratègies d’utilització de la llum i la càmera com eines bàsiques del registre de la imatge creativa.
Pràctica d’exposició i revelat de pel·lícula Súper-8 (negatiu blanc i negre). Pràctica d’edició del material rodat amb Adobe Premiere.
Cine sense càmera: intervenció sobre la pel·lícula explorant les possibilitats de manipulació (ratllar, pintar la pel·lícula …)
Anàlisis de les estructures de muntatge que constitueixen el missatge audiovisual.
Estudi del paper artístic del so dins la cadena audiovisual.
Visita al l’arxiu Xcèntric al CCCB i visionat d’obres d’artistes experimentals.
Anàlisis d’autors que han utilitzat l’audiovisual com espai de creació, visionant diferents tècniques de creació audiovisual: projeccions, intervenció sobre pel·lícula, Found Footage, vídeo-dansa, etc.
Metodologia
En el canal de Vimeo de l’IEFC hi pots trobar una mostra dels treballs dels alumnes del curs: Vídeo i Cinema Analògic Experimental.

Cinema Analògic Experimental
Material necessari:
Cada alumne disposarà d’un cartutx de super-8 b/n pel seu treball personal que es processarà al laboratori de l’escola. També disposarà del metratge i el material necessari per realitzar les pràctiques d’intervenció sobre pel.lícula.
L’escola disposa del material necessari per realitzar les pràctiques (càmera de Super-8, trípodes, gravadores d’àudio, estatius, etc) que quedarà a disposició dels alumnes durant el curs. També estarà a disposició de l’alumne el laboratori de revelat analògic durant les hores de lliure accés per tal que els alumnes que ho desitgin puguin revelar la seva pel·lícula b/n de Súper-8.
Durada: 30 h (10 sessions 3 h)
Dates: 13/02/24 al 30/04/24
Horari: Dimarts, 16 a 19 h
Preu: 500€
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 450€
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Enviar al mail especialitzacio@iefc.cat: la següent informació:
Breu text de motivació
C.V. complet (especificar si es tenen o no coneixements d’Adobe Premiere o altres editors de vídeo)
Compartir