Dirigit a:
A estudiants, fotògrafs, responsables i conservadors d’arxius i museus i en general, a tots aquells interessats en la història i la estètica de la fotografia.
Introducció:
El col·lodió humit és el procés més emblemàtic de la segona meitat del segle XIX. Amb ell es van documentar expedicions, obres d’Arquitectura i Enginyeria i conflictes armats com la Guerra de Secessió Americana, al mateix temps que va fer possible el retrat per al gran públic.
Al segle XXI, el progressiu interès per la recuperació dels procediments fotogràfics primitius (daguerreotip, calotip, col·lodió, paper salat…) està portant a un nombre creixent d’artistes a utilitzar aquestes tècniques; fotògrafs com Quinn Jacobson, Sally Mann o Keith Carter entre d’altres, utilitzen el col·lodió per a la realització dels seus projectes.
Actualment treballar amb el col·lodió no només és obrir una finestra cap a un altre temps sinó una manera apassionant de crear.
Israel Ariño
(Barcelona, 1974) Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Cursa estudis de fotografia a l’IEFC entre 1992 i 1998. A partir del 2001, s’instal·la definitivament com a professional en el camp de la imatge, repartint el seu temps entre la docència a la Facultat de Belles Arts i altres centres especialitzats de Barcelona i la producció d’obres personals.
La seva obra present en nombroses col·leccions públiques i privades, i s’exposa regularment a Espanya (Festival Fotòpsia, Festival Mapamundistas, SCAN Tarragona…) i de manera particular a França (Artothèque de Vitré, Carré Amelot La Rochelle, Carré d’Art Chartres de Bretagne, l’Aparté Lieu d’Art Contemporain…).
El seu treball s’interpreta com una exploració d’universos sempre des de l’espectre de l’emocional. Per a ell la fotografia no és una altra cosa que intentar cartografiar un espai ficcional replet de significacions obertes, misterioses i ambigües que disminueixin l’experiència raonada i que suggereixin el caràcter més poètic de la imatge.
- Introducció històrica i estètica dels procesos fotogràfics del s.XIX
- Visionat i manipulació de material d’época
- Preparació de la química: formulacions i seguretat
- Realització d’ambrotips (imatges positives sobre vidre) i ferrotips (imatges positives sobre metall) per part de cada alumne
- Valoració i analisis dels resultats
El taller inclou un dossier sobre el procés del col·lodió humit, productes químics i material necessari per als tres dies.

Col·lodió Humit
Durada: 8 h
Data i Horari: 08/10/23, 10 a 19 h
Lloc: Taller Israel Ariño i Clara Gasull, Espinavessa.
El taller es durà a terme a la casa-taller de Clara Gassull i Israel Ariño, una casa situada en un petit poble de l’Alt Empordà. Els participants podran arribar a la casa o bé amb cotxe o bé se’ls anirà a buscar a l’estació de tren més propera: Figueres. En tot cas, això es gestionarà uns dies abans de l’inici del taller.
Grups reduïts: 6 alumnes per grup màxim
Preu: 160 €
Descompte: Alumnes IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: – 10%
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir