Objectius
- Adquirir una visió global de el sector fotogràfic.
- Analitzar els possibles formats per mostrar el nostre treball (exposició, fotollibre, web, audiovisual, etc.)
- Conèixer els agents que participen en les diverses fases del procés de desenvolupament de cada format (comissaris, editors, dissenyadors, impressors, galeristes, col·leccionistes, etc.)
- Desglossar el treball dut a terme per un comissari.
- Donar amb el format que millor s’ajusti a les necessitats de el projecte de cada alumne.
- Analitzar les possibles fonts de finançament.
Alex Llovet
Va néixer a Barcelona el 1974. Va estudiar humanitats a la UAB, direcció cinematogràfica i fotografia a l’IEFC.
Ha escrit i dirigit diversos curtmetratges i ha publicat sis fotollibres: Estimat veí (2014), Faraway So Close (2016), Beware Of The Dog (2018), La velocitat d’escapament (2020), Not About Lockdown (2021) i Summer’s Almost Gone (2022). També ha participat en exposicions col·lectives i individuals a nombrosos països i festivals de fotografia.
El seu treball ha estat premiat en diverses ocasions entre les quals cal destacar la menció d’honor a Nexofoto (Concurs Iberoamericà de Fotografia), finalista a Voies Off Arles, PHOTOEspanya (millor fotollibre) i PHOTO IS:RAEL, millor fotògraf emergent a Photogenic Festival, i guanyador de la IV Beca AFTM i de la Beca Olot Fotografia.
Ha impartit tallers, conferències i classes magistrals a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), EINA (Centre Universitari de disseny i art) i la Fundació Joan Miró entre d’altres.
Actualment treballa desenvolupant els seus projectes fotogràfics personals caracteritzats per la voluntat de construir un discurs poètic conceptual, on subliminar allò quotidià per desvetllar realitats més enllà de les aparences, qüestionant els límits entre realitat i ficció.
Llovet és cofundador de l’editorial especialitzada en fotollibres Ediciones Posibles.
La seva obra està representada per l’agència creatiBety de Barcelona i és present a col·leccions públiques com el MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i privades com la Fundació Carmen i Lluis Bassat, entre d’altres.
Àlex també ha estat músic, compositor i productor. El 2001 va crear el duo The Pinker Tones i durant 20 anys va publicar nombrosos discos, llibres i bandes sonores, i va recórrer els cinc continents tocant en directe. De les cendres de The Pinker Tones va sorgir Navet, per als que escriu les lletres.
A més el 2020 va publicar la seva primera novel·la La fotos que mai vaig fer.
Professorat col·laborador
Isabel Lazaro
Historiadora de l’art i gestora cultural. És codirectora i fundadora d’Alalimón Galería, a Montjuïc. Actualment un dels seus principals projectes, a més de la programació de la seva sala, és l’activació del circuit fotogràfic a Barcelona, mitjançant la creació i direcció del festival Art Photo Bcn, que va celebrar la vuitena edició l’any 2021. Col·labora com a crítica artística de Catalunya a la publicació Cultural del diari ABC des de setembre de 2018 fins a l’actualitat.
Sílvia Omedes
Gestora cultural, comissària independent, editora i professora de fotografia documental. També treballa com a consultora i agent de fotògrafs i col·leccions fotogràfiques.
Fundadora i directora de la Fundación Photographic Social Vision, una entitat sense ànim de lucre que ofereix recolzament a la fotografia documental. I directora del festival Docfield.
Contingut
ELS PROJECTES
- Anàlisi i seguiment de el projecte aportat per cada alumne.
- La importància d’articular un discurs, de la identitat, els valors i el statement.
ELS FORMATS
- Quin és el millor format per mostrar les nostres imatges? I quins són els passos per fer realitat el nostre projecte?
Exposició: conceptualització, anàlisi de l’espai, coordinació, disseny, producció, muntatge i difusió de propostes de petit i gran format, així com anàlisi d’exemples (de centre cívic al museu).
Fotollibre: una eina expressiva i promocional. Definicions, recursos, avantatges, limitacions, flux de treball i agents que intervenen en la seva creació i difusió, així com anàlisi d’exemples.
Web: la finestra a el món (tipologies, disseny, difusió i exemples).
Audiovisual: un gran ambaixador.
- El paper del comissari.
EL FINANÇAMENT
- Com aconseguir finançament per als nostres projectes: padrinatge, beques i micromecenatge. Valorarem els avantatges i inconvenients de cada opció, analitzant específicament a fons el micromecenatge, els seus orígens, formats i plataformes, els diferents tipus de campanyes i el seu funcionament, el seu procés de creació, desenvolupament i difusió, les claus per aconseguir que tinguin èxit i la metodologia de treball abans, durant i després de la campanya. Tot això acompanyat d’exemples.
LA COMUNICACIÓ
- Com presentar el treball propi? Com destacar entre els altres?
- Canals de difusió, xarxes socials, identitat digital, tècniques de promoció, calendari, esdeveniments, presentacions, convidats, VIPs, etc, així com anàlisi d’exemples.
Metodologia
Anàlisi individualitzat:
Per participar en el curs, cada alumne pot d’aportar un projecte propi, ja sigui en la seva fase inicial, ja sigui editat. En cas de no portar-lo, treballem amb els projectes dels altres alumnes revistant la seva intenció, desenvolupament, conceptualització i edició, per valorar quins són els sus canals més adequats de presentació i difusió, tant des d’un punt de vista artístic i expressiu, com des de la seva viabilitat econòmica i comercial.

Comissariat, disseny, finançament i difusió de projectes fotogràfics
Durada: 20 h
5 sessions 4 h
Dates: 06/02/23 al 10/02/23
Horari: De dilluns a divendres, 17 a 21 h.
Preu: 380 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 342 €)
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir