Aquest curs va dirigit a totes aquelles persones que tinguin interès en organitzar i comissariar exposicions de fotografia, així com altres tipus d’esdeveniments relacionats amb la fotografia, tant de caràcter temporal com permanent. Estudiarem la possibilitat de realització d’una exposició fotogràfica de manera global, des de la seva conceptualització fins al disseny, la producció i la comunicació.
Marc Vidal i Aparicio
(Barcelona 1968) és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Estudia fotografia al IEFC. És fotògraf, gestor cultural i comissari d’exposicions de fotografia.
L’any 1995 funda l’estudi La Fotogràfica, conjuntament amb la fotògrafa Marta Fàbregas, des d’on desenvolupa la seva carrera professional i gestiona diferents projectes fotogràfics.
Des del 2017 és fotògraf d’obra al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Codirigeix el Festival Lumínic de Sant Cugat del Vallès, on realitza tasques de direcció, programació, comissariat, producció, a més de ser el responsable del Circuit de Galeries del festival.
Membre de la Junta directiva de l’Associació FotoConnexió on es dedica a la Gestió de Projectes Culturals
Organitza i comissaria d’exposicions de fotografia des del 2009, destacant les que va realitzar a La Galeria Barcelona La Fotogràfica (La Barcelona de Xavier Miserachs i Ferran Freixa, Jordi Calafell…) i segueix la seva trajectòria al Lumínic Festival, exposant a autors com Manel Esclusa, Xavier Miserachs, Laura Wilson, Bigas Luna, Jordi Bernadó, Maria Espeus, Roger Grasas, Mònica Rosselló-Jordi Guillumet, Laura F Izuzquiza, entre d’altres…
Darrerament ha comissariat l’exposició La poètica de l’espai de Ferran Freixa a la Galeria Artur Ramón.
Professors Col·laboradors
Roser Cambrany
(Alguaire, 1983) és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic Català per la Universitat Autònoma de Barcelona i postgrau en Gestió Museística per la Universitat Pompeu Fabra. El 2008 entra a treballar al Departament de Fotografia del Museu Nacional d’Art de Catalunya on col·labora en exposicions com Joan Colom. Jo faig el carrer, fotografies 1957-2010, Oriol Maspons. La fotografía útil, 1949-1995 o Antoni Campañá. La guerra infinita. Del 2012 al 2015 treballa com a coordinadora del Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona i des del 2015 és coordinadora tècnica del Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya, on també és membre de la Comissió d’Adquisicions d’aquest. Durant aquests anys, presenta com a comissària independent, diverses exposicions vinculades a la fotografia contemporània, als fotollibres i als llibres d’artista. Des del 2019 és conservadora del Departament de Fotografia del Museu Nacional d’Art de Catalunya, on ha comissariat les exposicions Rosa Szücs (1911-1984). Confluències en un món canviant, Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa i ha cocomissariat l’exposició Mey Rahola. La nova fotògrafa.
Amanda Bernal
(Barcelona, 1988) és antropòloga, facilitadora visual i gestora cultural. Llicenciada en Belles arts per la UB, Màster en Gestió d’Indústries Creatives i Culturals per IDEC-UPF i Màster en Antropologia i Etnografia per la UB. Té una extensa experiència en el camp de la fotografia i el fotoperiodisme, com a gestora cultural i és codirectora del Lumínic Festival, on coordina el Pla Educatiu,i és responsable de la programació, comissariat, producció i assessora de projectes, entre d’altres.
Bernal condueix habitualment tallers de fotografia participativa, utilitzant la imatge com a eina de transformació personal i comunitària. Actualment, Bernal investiga com es generen els processos de confiança en la fotografia i el cinema documental al context del programa ERC-Visual Trust a la Universitat de Barcelona. La seva recerca actual compta amb la facilitació de grups focals a centres de secundària i la documentació dels processos de treball de diferents fotoperiodistes.
Bernat Millet
(Sant Cugat del Vallès, 1985) Màster en Fotoperiodisme i Fotografia documental i un postgrau en Gestió Cultural i Cooperació Internacional.
És codirector del Lumínic Festival, on realitza tasques de direcció, programació, comissariat, producció. Treballa en la producció del Lumínic.
Aquest curs està pensat com a un taller teòric i pràctic, en que l’alumne treballarà un projecte de comissariat propi, però combinat amb una formació teòrica i de reflexió.
Oferim la possibilitat de treballar amb projectes fotogràfics dels alumnes del taller de Projectes que l’Alex Llobet imparteix a l’IEFC
Analitzarem la possibilitat de realització de cada projecte. Proposem treballar en grup, com a metodologia i aprenentatge, si bé es poden treballar projectes individualment.
El curs es divideix en 7 sessions de 3 hores cada una. Cada sessió es dividirà en una part teòrica i una part més pràctica.
Comptarem amb la participació de tres experts del mon del comissariat i la gestió de festivals de fotografia en les sessions 2ª (Amanda Bernal), 4ª (Bernat Millet) i 6ª (Roser Cambray), que ens parlaran de la seva experiència i ens valoraran els treballs i ens donaran el seu feedback.
Metodologia
Aquest curs està pensat com una formació teòrica i pràctica, en que cada alumne aprèn a realitzar un projecte de comissariat propi, a través de la pràctica i la reflexió. La idea és “aprendre fent”
Aquesta formació es completarà amb les xerrades de diferents experts dins de l’àmbit de la gestió cultural i el comissariat, especialitzats en fotografia.
Comissariat i Gestió de Projectes
Durada: 21 h
Data: 13/01/25 al 24/02/25
Horari: Dilluns, 17 a 19 h
Preu: 420 €
Descompte: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 378€
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir