Dirigit a
Fotògrafs i estudiants interessats en desenvolupar un projecte fotogràfic amb vista a convertir-lo en una exposició o un fotollibre.
Objectius
- Aprendre a plantejar, conceptualitzar i dur a terme un projecte fotogràfic.
- Desenvolupar una visió crítica i un cos de treball personal i coherent.
- Plantejar un flux de treball apropiat: des de la documentació prèvia, a la presa d’imatges, l’ús de l’arxiu i la preparació d’un portfoli.
- Analitzar les fronteres cada vegada més difuses entre la fotografia artística i la documental.
- Donar amb el format que millor s’ajusti a les necessitats de cada projecte.
- Desenvolupar una edició coherent per a cada un amb l’objectiu de realitzar una maqueta física o un disseny expositiu.
- Entendre a fons el fotollibre i la posada en paret, com a eines expressives.
- Analitzar les tipologies i característiques de cada format, així com els seus límits i possibilitats.
- Conèixer els agents que participen en el desenvolupament de tots dos formats.
- Analitzar l’entorn editorial (autoedició vs editorials), i l’expositiu (galeries vs museus).
- Valorar possibles fonts de finançament.
Alex Llovet
Va néixer a Barcelona el 1974. Va estudiar humanitats a la UAB, direcció cinematogràfica i fotografia a l’IEFC.
Ha escrit i dirigit diversos curtmetratges i ha publicat sis fotollibres: Estimat veí (2014), Faraway So Close (2016), Beware Of The Dog (2018), La velocitat d’escapament (2020), Not About Lockdown (2021) i Summer’s Almost Gone (2022). També ha participat en exposicions col·lectives i individuals a nombrosos països i festivals de fotografia.
El seu treball ha estat premiat en diverses ocasions entre les quals cal destacar la menció d’honor a Nexofoto (Concurs Iberoamericà de Fotografia), finalista a Voies Off Arles, PHOTOEspanya (millor fotollibre) i PHOTO IS:RAEL, millor fotògraf emergent a Photogenic Festival, i guanyador de la IV Beca AFTM i de la Beca Olot Fotografia.
Ha impartit tallers, conferències i classes magistrals a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), EINA (Centre Universitari de disseny i art) i la Fundació Joan Miró entre d’altres.
Actualment treballa desenvolupant els seus projectes fotogràfics personals caracteritzats per la voluntat de construir un discurs poètic conceptual, on subliminar allò quotidià per desvetllar realitats més enllà de les aparences, qüestionant els límits entre realitat i ficció.
Llovet és cofundador de l’editorial especialitzada en fotollibres Ediciones Posibles.
La seva obra està representada per l’agència creatiBety de Barcelona i és present a col·leccions públiques com el MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i privades com la Fundació Carmen i Lluis Bassat, entre d’altres.
Àlex també ha estat músic, compositor i productor. El 2001 va crear el duo The Pinker Tones i durant 20 anys va publicar nombrosos discos, llibres i bandes sonores, i va recórrer els cinc continents tocant en directe. De les cendres de The Pinker Tones va sorgir Navet, per als que escriu les lletres.
A més el 2020 va publicar la seva primera novel·la La fotos que mai vaig fer.
Metodologia
Projectes
Aquest és un taller de creació, edició i seguiment de projectes, pel que és necessari tenir un projecte en marxa per poder desenvolupar-lo a classe.
Interacció
La interacció amb els altres alumnes potencia la nostra visió crítica, així com la nostra capacitat d’anàlisi, enriquint i amplificant els nostres punts de vista.
Coneixements previs
No cal tenir coneixements de programes de disseny o maquetació (tipus InDesign) doncs treballarem amb còpies en paper amb l’objectiu de desenvolupar l’edició i realitzar una maqueta física o una posada en paret de cada projecte.
Exemples
Al llarg del taller, analitzem desenes de fotollibres de la col·lecció particular del professor, la majoria descatalogats i de difícil accés, centrant-nos sempre en la relació entre el fons i la forma (Tema – Intenció – Desenvolupament). Això ens dona una visió profunda i global del format i les seves possibilitats.
També visitem i analitzem diverses exposicions per obtenir una perspectiva general de les múltiples possibilitats formals de la posada en paret.
Dossier
Per ser acceptat al taller, demanem l’enviament d’un dossier en el qual s’expliqui breument el projecte que es vol treballar a classe, juntament amb alguna imatge de referència.

Creació de Projectes Fotogràfics
Durada: 36 h (12 sessions de 3 h)
Dates: 14/02/24 al 08/05/24
Horari: Dimecres, 16 a 19 h
Preu: 660 €
Descomptes: Estudiants de l’IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 594 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Entrega d’un dossier (en pdf), amb explicació breu d’un projecte ja iniciat o que es vulgui portar a terme, amb alguna imatge de referència.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat.
Compartir