Dirigit a:
Fotògrafs, estudiants, i aquelles persones interessades en l’edició fotogràfica que desitgen ampliar els seus horitzons creatius i volen treballar el llibre com a objecte final del seu projecte fotogràfic.
Objectius:
En aquest curs l’alumne adquireix els coneixements necessaris per a convertir el seu projecte fotogràfic en un fotollibre a través de l’estudi i l’anàlisi de tots els aspectes relacionats amb l’edició, tant a nivell històric com conceptual, narratiu, tècnic i de producció, per a fer possible la seva publicació. Amb especial atenció a com organitzar les imatges de cara a una millor lectura i comprensió del contingut del llibre, i en els nous formats i plataformes actuals de difusió i distribució derivats de l’actual auge de l’autoedició.
Requisits:
És recomanable disposar d’un mínim projecte fotogràfic (15-30 imatges).
No és necessari tenir coneixements de programes de disseny (InDesign o similars).
Enric Montes
Fotògraf i professor de fotografia.
Des de 1985 la seva vida està vinculada a la fotografia en els seus més variats aspectes. Ha compaginat l’aprenentatge i la docència en diferents centres i escoles amb l’activitat com a fotògraf professional i la producció d’obra personal que, des de 1993, exhibeix en diferents galeries i festivals tant a nivell nacional com internacional (Irlanda, França, Regne Unit, Portugal, Japó, …)
És l’editor dels seus propis llibres de fotografia: El viaje vertical (2009), El eco de las cosas (2010) i El domador de sueños (2011) han estat finalistes en Photoespaña al Premio Mejor Libro de Fotografía del año (2010 i 2012) i van participar en les exposicions col·lectives sobre llibres d’artista: Pasando Página. El libro como Territorio de Arte (2012), organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Libros que son fotos, fotos que son libros (2014) al Museo de Arte Reina Sofía.
El projecte 20 ways to disappear (2013), va ser presentat en la secció oficial de Les Rencontres d’Arles (França) i durant 2014 va ser exhibit en el Tokyo Institut of Photography (Japó) i els Encontros da Imagen en Braga (Portugal). Totes les seves edicions formen part de les col·leccions permanents del Museo de Arte Nacional Reina Sofía (MNCARS) a Madrid i de Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
El seu llire, Lisboa Secret (2017), va ser publicat per l’editorial CaravanBook i està inclòs a la biblioteca de la Tate Modern de Londres.
L’any 2024 apareix “Eclipse”, que es la seva última publicació fins a la data.
Professorat Col·laborador:
Montse Puig – Editora
Llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Cursa estudis de Fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i completa la seva formació amb diversos tallers de fotògrafs com Eduardo Momeñe, José Manuel Navia i Pablo Ortiz Monasterio, entre d’altres.
La seva experiència professional ha estat sempre lligada, directament o indirectament, a la fotografia. Durant cinc anys va ser col·laboradora del departament d’Imatges de l’Arxiu Nacional de Catalunya, on també va dissenyar i gestionar el laboratori fotogràfic.
Fascinada des de sempre pels llibres, i després de treballar durant 13 anys en una gran editorial (RBA), el 2012 funda Edicions Anòmales, editorial dedicada a la fotografia.
Jordi Oms – Dissenyador gràfic i director d’art.
Especialitzat en identitats visuals i projectes editorials.
Em centro principalment en projectes culturals, amb especial interès en aquells que impliquen col·laborar amb altres disciplines. Crec en un disseny funcional que parteix del concepte i l’experimentació, tenint una especial cura pels acabats. Tinc més de 10 anys d’experiència en estudis, agències i com a freelance.
Entre el 2016-2018 guanyo la Convocatòria d’Arts Visuals Can Felipa i seguidament el Premi Miquel Casablanca de Sant Andreu Contemporani, ambdues en la modalitat Comunicació gràfica, per dissenyar la gràfica de les exposicions, de les publicacions i activitats de mediació de la temporada.
Com autor utilitzo la fotografia amb un sentit expressiu i íntim, experimentant amb els processos narratius de l’edició.
He estat involucrat amb múltiples projectes culturals independents, com el col·lectiu d’il·lustració Tropèl (2012-2015), autoeditant diverses publicacions i projectes multidisciplinars. Com també de la FLIA (Fira del Llibre Independent Autoeditat), que es realitza en espais autogestionats del carrer.
Des del 2017 formo part de Juan Nadie, un col·lectiu de quatre fotògrafs que realitzem projectes editorials i expositius, compartint l’autoria sota un mateix nom. També estic involucrat com a soci de la impremta associativa i analògica L’Automàtica, per experimentar amb les arts gràfiques i teixir xarxa.
Recentment com editor he iniciat el segell editorial Llamp Edicions, per experimentar amb els límits de l’edició i creuar disciplines + artístiques.
Continguts
Introducció al fotollibre
-
- Tipus de llibre segons continguts
- Situació actual i perspectiva històrica
- Gèneres i tendències contemporànies
Fonaments propis del fotollibre
-
- Com explicar: Narrativitat, seqüenciació i diferents estructures internes
- Estudi de casos concrets
Procés
-
- Passos previs.
- Conceptualització i idees
- Edició del material fotogràfic
- Aspectes formals i disseny
- Realització de maquetes prèvies
- Sistemes d’impressió
- Elecció de materials i acabats
Màrqueting
-
- Costos i finançament
- Autopublicació
- Difusió, distribució i venda.
- Nous canals i plataformes
Editorial vs Autoedició: a càrrec de Montse Puig (Ediciones Anómalas)
-
- Finançament i costos de producció.
- Contracte d’edició per a fotògrafs.
- Procés d’edició, disseny, preimpressió i impressió.
- Distribució i llibreries
- Promoció i premsa.
Amb exemples pràctics de llibres publicats per l’editorial Ediciones Anómalas, es farà el recorregut des de la idea inicial fins el llibre imprés, incidint en diversos aspectes de referència a l’eidció, disseny i producció del llibre.
Metodologia
Es realitzen sessions pràctiques de valoració, anàlisi i seguiment de les maquetes realitzades pels alumnes.
Es pot consultar bibliografia especialitzada i llibres originals (alguns de difícil accés per altres mitjans) per exemplificar tots els continguts del curs.
Visites
Edició de Fotollibres
Durada: 33 h (11 sessions de 3 h)
Dates: 07/10/24 al 16/12/2024
Horari: Dilluns, 18 a 21 h
Preu: 480 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 432€
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir