Dirigit a
Persones que necessitin establir uns criteris de creació fotogràfica en la seva vessant poètica des de qualsevol àmbit artístic o teòric.
Objectius
Investigar els principis creatius de la poesia per reconèixer els condicionants que defineixen una fotografia concebuda com a poesia.
Analitzar el llenguatge en la seva essència i capacitat d’expressió poètica per transcendir el substantiu. La poesia, en aquest sentiment, diposita aquest coneixement per aspirar a expressar allò inefable.
Desenvolupar un projecte personal, creatiu o teòric, en el qual la fotografia adquireixi un condicionant poètic.
Llorenç Raich
Llorenç Raich Muñoz (Barcelona, 1959). Professor del IEFC des de 1987. Compagina la seva labor docent en el mateix IEFC com a responsable del departament d’Activitats Culturals.
Participa regularment com a ponent, professor, tallerista i jurat en festivals i institucions públiques i privades, així com en el comissariat d’exposicions i jornades internacionals de fotografia.
La seva línia de recerca se centra en la teoria i la pràctica dels aspectes poètics i narratius implícits en el llenguatge de la fotografia, com es constata en els seus assajos i en la seva obra fotogràfica i audiovisual.
En la seva faceta d’assagista ha publicat, amb Casimiro libros, les següents obres: Corpografía. El cuerpo en la fotografía contemporánea (2012). Les tres obres que composen la seva trilogía sobre las relacions entre la poesia y la fotografia: Poética fotográfica (2014), Fotografía y motivo poético (2015) y Fotografía como poesía (2018) (2023 segona edició revisada i ampliada). En 2020, Muga publica la seva correspondència amb Luis González Palma sota el títol, Sobre la imagen poética, amn la col·laboració de Chantal Maillard. I, en 2023, Casimiro libros li publica una antologia de textos: Poéticas dispersas I. Escritos sobre fotografía, 1984-2022.
La realitat com a mitjà. Principis de la fotografia com a poesia. Del visible a l’invisible: figures retòriques, motiu poètic, imatge poètica, instant poètic. De l’invisible al visible: lloar i atorgar poesia. Estructures poètiques. Relat poètic fotogràfic. Poesia i pensament. La creació poètica davant la IA. Conceptualització d’un projecte personal.
Metodologia
Curs de plantejament íntegrament pràctic. Es teoritzarà sobre els resultats sorgits de les propostes de treball que de manera reiterada es proposen en cada jornada. No és la intenció establir sobre el tema una especulació discursiva, sinó experimentar per a aconseguir una creativa singularitat a la fotografia entesa com a poesia, o d’aportar una veu personal des de la comprensió teòrica.

Fotografia i condició poètica
Material necessari:
Per a les primeres sessions, entre 20 i 30 fotografies pròpies realitzades de manera independent o que formin una o diverses sèries, o, també, una representació de ambdues possibilitats. Impressions en còpia de treball a mida de 9×12 o 10x15cm.
Durada: 21 h (7 sessions de 3 h)
6 primeres sessions setmanals
1 última sessió per determinar, al cap d’un mes aproximadament de la penúltima sessió, amb la finalitat d’oferir temps per a realitzar un projecte personal.
Dates: 15, 22, 2/02/24, 7, 14, 21/03/24 i 18/04/24.
Dia i horari: Dijous, 17 a 20 h
Preu: 340 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 306 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Per a concertar l’entrevista, com per a qualsevol dubte previ, contacteu amb Llorenç Raich: llraich@iefc.cat, en còpia amb el coordinador dels Cursos d’Especialització Joan Ribó: jribof@iefc.cat
Compartir