Dirigit a
Fotògrafs amb ganes de plasmar en imatges les seves vivències arreu del món.
Objectius:
Conèixer els conceptes teòrics i les metodologies d’aquest gènere del reportatge.
Realitzar la producció d’un reportatge des d’una perspectiva professional tenint en compte les revistes especialitzades en viatges i altres mitjans de difusió de les imatges.
Analitzar la posició del fotògraf a Internet, la utilització del blog com eina per mostrar reportatges a tot el món, i la difusió mitjançant les xarxes socials.
Sergi Reboredo
(Barcelona, 1971). Fotoperiodista especialitzat en reportatge social i fotografia de viatges. Estudia fotografia a l’IEFC. Ha rebut diversos premis i reconeixements pels seus treballs com el Premi de la Fundació de Drets Civils 2003, Finalista Premi Internacional de Fotografia Digital Gabriel Cualladó de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) amb l’obra La mirada de los desheredados (2004) , primer premi III Certamen Nacional de Fotografía los Derechos Humanos (Realejos, Tenerife), primer premi Eugenio Rodríguez de l’Ajuntament de Toledo, i premi de Fotoperiodisme Fundación Caixa Galicia – Juan Cancelo 2007. També nominat el 2012 al prestigiós premi Pictet organitzat pel diari econòmic Financial Times, el 2015 va ser guardonat amb el premi Humanity Photo Award de la UNESCO, i el 2018 Casa d’Àfrica li concedeix el premi a la millor fotografia realitzada en ciutats africanes, entre molts altres guardons.
Els seus treballs han estat exposats en diverses sales: Maison de la UNESCO (París), Museu d’Art Guangdong (Xina), La Casa Encendida (Madrid), MACBA (Barcelona), Kowasa Gallery, SONIMAG, Perpinyà (França), o a l’Institut Català Internacional per la PAU de Barcelona. Algunes de les seves obres han estat adquirides pel Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, Davis Museum, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Toledo, l’Ajuntament de Torrevella, l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Reus, la Fundació Caixa Castelló i l’Ajuntament de Dénia. L’any 2004 va publicar el llibre Barcelona 2004 como mentira conjuntament amb l’escriptor Manuel Trallero, l’any 2018 el llibre 101 lugares de mundo Editorial Anaya, l’any 2019 el llibre Trenes por el Mundo Editorial Anaya, i l’any 2021 101 lugares sorprendentes de Francia Editorial Anaya.
És membre de la UPIFC, de el Col·legi de Periodistes de Catalunya i de VEGAP. Les seves fotografies també formen part de el fons de Fotografia del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
Combina la docència amb la publicació de llibres i publicacions en diaris i revistes de tot el món com National Geographic, GEO, Condé Nast Traveller, BBC, Viatjar, Discovery Channel, New York Times, Daily Signal, Stern, The Telegraph, The Times i The Guardian, entre molts altres.
Compagina la seva tasca de fotoperiodista amb la de docent. Des de 2005 és professor de l’IEFC.
Professorado Col·laborador:
Maria Rosa Vila
Editora gràfica de la revista Descobrir Catalunya i autora del blog Enfocant.
Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Edició Gràfica de la UAB. Docent en diversos centres de formació de tot l’Estat Espanyol, també ha participat com a ponent en nombroses trobades de fotògrafs i festivals. Ha treballat a diversos mitjans de comunicació com El Periódico de Catalunya, Catalunya Sud, La Vanguardia i Cadena Ser. Ha coordinat diverses exposicions i format part del jurat de diversos premis.
Lucas Vallecillos
Llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. És fotògraf professional i independent des de l’any 2000. Més geògraf que fotògraf, per a ell la fotografia és l’eina perfecta que li ha permès desenvolupar amb plenitud els seus coneixements geogràfics. Està especialitzat en fotografia de viatges i de caràcter documental.
Al llarg de la seva trajectòria ha realitzat un incalculable nombre de reportatges i les seves imatges s’han publicat en mitjans com El País, El Mundo, El Periódico de Catalunya, Lonely Planet Magazine, GEO, DeViajes, Altaïr, Méditerranée magazine, National Geographic, Ashahi Weekly, Cosmopolitan, GQ, Woman, Penthouse, Storica National Geographic, La Reppublica, The Sunday Times, Viaggi 24, Palcelizac i molts altres mitjans nacionals i estrangers. També ha col·laborat amb nombrosos grups editorials, com l’espanyol Planeta o el francès Lagardère. L’any 2015 els seus reportatges van aparèixer reproduïts en 52 mitjans de comunicació, tant espanyols com estrangers, i les seves imatges van formar part de més de 200 projectes editorials (guies de viatge, de natura, llibres de fotografia, etc).
- Conceptes bàsics de la fotografia de viatges.
- L’equip necessari.
- Elaboració i costos d’un reportatge.
- Metodologia de treball en el terreny.
- Fotografia Macro i caça fotogràfica.
- El flaix a la fotografia de viatges i altres accessoris.
- Conferència a càrrec d’un professional.
- Creació d’un projecte de revista digital o blocs.
- Estètica, qüestions ètiques i requisits legals.
- Edició gràfica i flux de treball.
- Conferència a càrrec d’un professional.
- Anàlisi de les diferents revistes en el mercat espanyol.
- Bancs d’Imatges i arxius fotogràfics.
- Conferència a càrrec d’un professional.
- Presentació de la feina i conclusions finals.
Durada: 45 h.
15 sessions de 3 h.
Dates: 19/10/23 al 29/02/24
Horari: Dijous, 19 a 22 h.
Preu: 753 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 677,7 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Portfoli de màxim 20 imatges, si és possible relacionades amb la temàtica del curs. Format JPG de 800 px del costat més llarg.
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat.
Compartir