Dirigit a
Fotògrafs i/o artistes que vulguin conèixer i compartir projectes fotogràfics experimentals.
Autors que vulguin fer front a un projecte creatiu col·laboratiu al voltant de conceptes, processos i procediments proto-fotogràfics.
Objectius
Desplegar la possibilitat d’una filosofia de la imatge fotogràfica centrada en el proto-moment de la seva aparició. Estendre la vigència de la imatge prefixada fins als nostres dies i establir-la com a alternativa real a altres moviments post-fotogràfics.
Provocar la reflexió sobre la imatge fotogràfica mitjançant la experimentació dels seus elements essencials.
Propiciar un projecte creatiu col·laboratiu que pugui constituir-se com a reflexió plàstica sobre les vies d’allò pro-fotogràfic.
Ramón Casanova
Va néixer a Monforte de Lemos.
És fotògraf i persegueix l’emoció i el meravellament després del naixement de cada imatge.
Camina a la recerca de la fotografia en estat pur, sensibilitat, llum, recolliment… Això el porta a experimentar amb materials i llenguatges, i a dialogar amb altres disciplines que puguin aportar dimensions, donar cos, a la imatge.
Doctor en Belles Arts amb la tesi La Epifanía de la Imagen. El proceso fotográfico como paradigma de la creación. És docent a l’IEFC i al Departament d’Arts Visuals i Disseny de la Universitat de Barcelona.
Ha dirigit projectes creatius en col·laboració amb diversos museus, entre ells: British Museum of London, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museum of Classical archaeology of Cambridge, Museu Frederic Marès o el Museo Arqueologico Nazionale di Napoli.
Profesorat col·laborador:
Ricardo Guixà
El Dr Ricardo Guixà Frutos és professor associat al departament de Disseny i Imatge de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona des del 2010, i imparteix classes de fotografia a la URLL des de fa 25 anys. Així mateix, és membre investigador del projecte Magia, Épica e historiografía hispánicas: relaciones literarias y nomológicas. Ha desenvolupat la seva tasca teòrica en el camp de l’epistemologia del que és fotogràfic, especialitzant-se en les seves interaccions amb la ciència i l’art.
El seu treball creatiu personal explora les fronteres de la fotografia sota una perspectiva existencialista, i s’ha exposat en nombroses galeries nacionals i internacionals, rebent diversos premis i beques, la més recent ajudes VEGAP 2016. Té obra al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
- El projecte creatiu col·laboratiu
- Epifanies de la imatge
- Proto-fotògrafs
- Els processos proto-fotogràfics
- Camara fosca, espai de recolliment. Aproximacions experimentals
- La Vera Icona. Aproximacions experimentals
Metodologia
El taller proposa una immersió experimental en la concepció proto-fotogràfica de la imatge.
Es revisen els precursors de la fotografia per als que es va encunyar el terme proto-fotogràfic.
S’estableix correspondència amb autors contemporanis que utilitzin processos i procediments proto-fotogràfics, voluntàriament centrats en la revelació de la imatge o aliens a la idea de fixació.
S’experimenta amb elements bàsics de generació d’imatge. Tant amb espais de captació com materialitzacions sensibilitzades a allò lluminós.
Es proposa un espai de reflexió col·lectiu mitjançant l’experimentació fotogràfica i es propicia el seu ancoratge com a projecte creatiu col·laboratiu.
Proto-fotografia
Durada: 30 h (10 sessions 3 h)
Dates: 21/02/24 al 08/05/24
Horari: Dimecres, 16 a 19 h
Preu: 475 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 427,5 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Portfoli de màxim 20 imatges, si és possible relacionades amb la temàtica del curs. Format JPG de 800 px del costat més llarg.
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir