Dirigit a
Fotògrafs, artistes visuals, amants de les cultures orientals i estudiants de fotografia interessats en ampliar els seus horitzons creatius a partir d’un model conceptual i un mètode basats en les ressonàncies entre la fotografia i les filosofies orientals del Taoisme i el Budisme Zen.
Objectius
Introduir a l’alumnat en les especificitats de les cultures orientals situant el seu marc filosòfic i estètic.
Analitzar l’impacte de l’introducció de la fotografia a Orient i la seva evolució històrica fins a dia d’avui. A partir d’un gran nombre de casos d’estudi, es mostrarà l’elevat nivell de creativitat de la fotografia oriental.
Plantejar diferents sinergies entre la creació fotogràfica i els sistemes filosòfics del taoisme, el budisme zen o l’estètica wabi-sabi.
Oferir una visió detallada dels principis i la metodologia conceptual de la Fotografia Taoista, amb especial rellevància de la fotografia documental i la Street photography.
Construïr un discurs i una mirada estilística basats en el mètode taoista en un treball personal a realitzar per part de cada alumne.
Roger Grasas
Roger Grasas (Barcelona, 1970) és llicenciat en Filosofia (UB), Graduat en Fotografia (EFFPC) i Màster en Estètica (UAB).
A partir de l’any 1998 comença a interessar-se en les tradicions filosòfiques orientals, molt especialment en la possible vinculació entre la creació fotogràfica i el taoisme. Realitza diversos viatges a la Xina i el Japó, i comença a impartir tallers de Fotografia Taoista al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC (2000-2008). Simultàniament, des de 2001 inicia la seva carrera professional com a reporter documentant projectes per a ONG’s i fundacions nacionals i internacionals. Des de llavors, el viatge traça el fil argumental de la seva obra i el territori es converteix en el nucli del seu discurs. Col·laborador habitual des de 2005 en publicacions tant nacionals com internacionals (Wired, National Geographic, etc) la seva obra editorial és representada per l’agència Zoom.
L’obra personal de Roger Grasas aborda el paper que la tecnologia i el postcapitalisme revelen dins el món globalitzat i l’estat d’alienació que pateix l’ésser humà en un paisatge contemporani cada vegada més sofisticat, ple de paradoxes i indesxifrable. La connexió entre espai i història i conceptes com la diferència o la hiperrealitat són també llocs comuns en projectes com Min Turab, Hotel, dulce hotel o Ha Aretz. A partir de l’any 2009 incorpora la imatge en moviment en el seu discurs (Inshallah, Atenea). El documental Joan Fontcuberta: el que queda de la fotografia, dirigit i guionitzat juntament amb Carles Prats, és la seva primera peça àudiovisual de llarga durada. Entre els guardons fotogràfics més recents destaquen el Premio Descubrimientos del Festival PhotoEspaña 2018, el Landscape Award Festival HeadOn 2018 de Sydney o el Directors Award del Center for Fine Art Photography 2018 (Colorado, USA).
La seva obra està representada des de 2016 per les galeries La Projekteria i Artig Gallery i ha estat exposada en festivals i galeries d’Espanya, Alemanya, França, Holanda, Anglaterra, Itàlia, Estats Units, Mèxic, Austràlia, Aràbia Saudí i els Emirats Àrabs Units. L’any 2017 els projectes Atenea i Min Turab van ser publicats en format llibre per l’editorial RM.
1- Introducció a les cultures orientals. Els sistemes de pensament budista, taoista i zen.
2- Teoria de l’art oriental. Estètica oriental vs. occidental. Veritat i bellesa. Pramäna i Rasa. L’estètica del Wabi-Sabi i del Shibui. El buit i el no-res en l’estètica oriental. Art i colonització.
3- Introducció a la història de la fotografia oriental. La implantació de la fotografia a Orient. El Shanshui. Fotografia oriental contemporánia: Japó i Xina. Noves direccions en la fotografia oriental.
4- Projecte fotogràfic personal: selecció del tema i actitud fotogràfica. Procés creatiu: de la idea al mètode. Universalitat versus particularitat.
5- Fotografia, taoisme i zen El mètode de la mirada lliure.
- Sinèrgies entre pensament oriental i fotografia
- Principis de la fotografia taoista. La ment discriminatòria
- La Street photography i el Tao
- El Chuang-tzu i la visió alliberada del Tao
- El Wu-wei (naturalitat) i el Tzu-jan (espontaneïtat) de la fotografia taoista
- La ressonància fotogràfica
- La reconstrucció de la realitat fotografiada
- Ritme vital, duració i reticència a la fotografia taoista
- Les fronteres en l’acte de veure i la gestió de les expectatives
- Fotografia i Zen: la immediatesa del haiku i la fugacitat del toki
6- Projecte fotogràfic: desenvolupament d’un treball personal i tutories col·lectives.
Metodologia
El curs s’articula en 10 sessions de 3 hores cadascuna.
Les tres primeres sessions serveixen per definir el marc teòric i conceptual de la cultura i estètica orientals en relació amb la fotografia.
En la quarta sessió l’alumne inicia una investigació personal que li permet desenvolupar un projecte fotogràfic relacionat amb els continguts plantejats al llarg del curs.
A les sessions cinquena a novena es va combinant la transferència de continguts teòrics sobre les interrelacions entre fotografia i pensament oriental amb les tutories dels projectes i l’estudi dels casos d’estudi d’autors orientals contemporanis.
La darrera sessió serveix per concloure, analitzar i visionar els treballs finals.

El Tao de la fotografia: Una visió alliberada
Durada: 30 h (10 sessions de 3 h)
Dates: 19/10/22 al 25/01/23
Horari: Dimecres, 16 a 19 h
6 primeres sessions setmanals
4 últimes sessions quinzenals
Preu: 440 € (Estudiants IEFC / Afiliats UPIFC / Associats AFPE: 396 €)
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Portfoli de màxim 20 imatges, si és possible relacionades amb la temàtica del curs. Format JPG de 800 px del costat més llarg.
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir